Painotyönäytekansio

Kansioon koottu tietoa eri painotekniikoista sekä esitelty muutamia omia harjoitustöitä ja asiakastöitä. Serigrafiaa ja offsetpainoa teimme oikeasti itse – Painopuudeli osaa nyt siis painaa offsetkoneella, ainakin yksivärisen tuotteen!

Kansio esillä aukeamittain. Pääset katsomaan kansion aukeamia kuvaesityksessä, kun viet kursorin kuva-alueen päälle ja klikkaat.

 

Mainokset

L i g h t r o o m

Lightroom-ohjelma kuvien käsittelyyn ja hallintaan. Green Filterillä löytyi paras mustavalkoinen sävymaailma, perspektiivivääristymien korjailu tuntui helpommalta kuin Photoshopissa. Medium Grainilla sai jäyhään Tampere-kuvaan vanhanaikaisen valokuvan tunnelmaa; tätä kuvaa otettaessa Väinö Linna käveli ohi.

p1000793-mv

Näkymä Lightroom-ohjelmasta, vasemmalla puolella näkyvä tapahtumahistoria on kätevä; tekijä näkee koko ajan lähihistoriansa ja tekemisensä. Näkymän oikealta puolelta Detail-otsikon alta löytyivät hyvintoimivat Sharpening-toiminnot. Tone Curven säätäminen oli erilaista kuin Curvesien säätäminen Photoshopissa, mutta kuvan tumman ja vaalean ääripään yksinkertaisemmat nuoli janalla -säädöt olivat selkeitä. Ne tuntuivat tottelevan paremmin kuin Tone Curve.

nayttokuva-2017-03-06-kello-13-42-55

Alkuperäinen kuva.

tampere

Asiakastyö; musikaalijuliste

Tehtävänä julisteen ja flyerin graafinen suunnittelu ja taitto, asiakkaan toimittamien valokuvien käsittely. Julisteet A3 100 kpl, flyerit A6 700 kpl.

Kangasalan Pikkolan koulun musiikin ja ilmaisutaidon valinnaisryhmät ovat valmistaneet Kangasala-taloon musikaaliesityksen suomalaisen viihteen historiasta Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi. Hauskat musikaalihahmot välittävät viestin ehkä paremmin kuin mikään teksti. Löysin kuitenkin Indesignista juuri tähän tilanteeseen sopivan kirjaintyypin musikaalin nimeä varten; Giddyup. Siinä on jopa ii:n pisteinä tähtiä!

Suomi Finland 100 -logoa ja Kangasala-talon logoa seurasivat tarkat ohjeet logon käytöstä ja ”turva-alueista” joiden sisäpuolelle teksti, muut kuvat tai logot eivät saaneet tunkeutua.

Julisteen sommittelussa päädyin käyttämään juhlallista tummanviolettia taustaa, joka tukee hahmoja, jotka ovat tärkein elementti.

Seuraavaksi tärkeinpänä tulee musikaalin nimi ja kolmantena julisteen alareunassa omat laatikkonsa saaneet logot ja tekstit. Ne ovat siellä tavallaan turvassa nuorison rymistelyltä.

Julisteen musikaalihahmojen valokuvat: Heidi Jaakkola

 

musikaalijuliste

 

Kuvamanipulaatio 2

pasi-satumaisemassa

Kuvamanipulointi; yhdistetty maisemakuva, taivas ja hevonen Photoshopilla. Hevosen syväys toteutettu maskilla ja Refine Edge -toiminnolla. Taivas ja maisema löytyneet Googlen kuvahaun kautta (Saa käyttää uudelleen ja muokata -työkalu) Pasi-hevosen kuva saatu opettajalta (©Johanna Veijanen).

Hevosen luoma varjo toteutettu kloonaavalla leimasintyökalulla (darken). Hevosta on tummennettu ja värikylläisyyttä vähennetty, näin on saatu hevosen värimaailma sopimaan maisemaan. Koska uudessa maisemassa valo tulee hevosen takaa, on harjaan lisätty ”hiusvaloa”.

pasi-satumaisemassa-oma-taivas

Maisemakuvan oma alkuperäinen taivas on luonnollisempi, mutta ei yhtä dramaattinen kuin manipuloitu Islannin satumaailma. Pasin harjaan lisätyt valonläikähdykset sopivat tämän kuvan valoon melkein paremmin kuin lopulliseen manipulaatioon. Uuden taivaskuvan metatieto pyrki sinnikkäästi pomppaamaan esille ylläolevassa kuvamosaiikissa. Kuvan nimi piti poistaa Photoshopin File Infossa ja tallettaa uudelleen Save for Web -muodossa uudella nimellä.

Aukko | syvyysterävyys | aika | ISO

Huoneentaulu esittelee valokuvauksen perustekniikkaa ja lainalaisuuksia.

Suuri aukkoarvo esitetään pienenä aukkolukuna, mitä suurempi aukko sitä lyhyempi syvyysterävyys. Pienellä aukolla saadaan aikaan suuri syvyysterävyys. Pitkä valotusaika kuvattaessa saa liikkeen näkymään epäselvänä. Suuri ISO-arvo saa kuvan muuttumaan rakeiseksi vaikka se nopeuttaa hämärässä kuvaamista.

Huoneentaulun piktogrammit ovat Painopuudelin itsensä tekemiä Illustrator-ohjelmalla.

blogiin-huoneentaulu-valokuvaus-materiaalia